Månedens positive indlæg oktober 2015
Når der er plads til børn
Jeg kommer til mange fine familiehjem i dag i helt nybyggede huse med loft til kip, minimalistisk og trend-/designsat indrettet, med samtalekøkken med helt glatte låger, der dækker for ALT, samt hvide vægge og vindueskarme uden børnetegninger eller hjemmegjorte kreativiteter, og der er heller ingen synlig opslagstavle til børnenes pynt. Selv ejendomsmæglere siger før hussalg: ”Det er en fordel for salget, hvis alle børnenes tegninger med mere pilles ned før fremvisning af huset…”
Derfor bliver jeg så ekstra glad, når jeg møder forældre, der værdsætter børnenes kreationer, fordi anerkendelsen betyder så rigtig meget for børnene. Kreationerne behøver ikke at have en hædersplads midt i stuen, men pladsen der vælges, skal give lidt god fornemmelse til barnet i forhold til anerkendelse.
Jeg kommer så forbi dette træ i en have, hvor en familie er ved at flytte ind i et nybygget hus, og tænker: ”Hvor er det dejligt, at der midt i indflytning i nye fine omgivelser og deraf flytterod, har været overskud hos forældrene til at tage godt imod børnenes kreativiteter. Billedet er taget i februar i år til senere brug. Og det bliver så her i oktober måned, da ingen andre har sendt en nominering til den positive fortælling (det skal jo også lige i gang). Derfor gør jeg det selv denne gang, men opfordrer til sende en positiv historie til fremtidige nomineringer til sbj@lolajensen.dk.
Jeg bankede derfor i dag på hos familien Lind og sagde, at de havde vundet en valgfri bog fra min shop, fordi deres kulørte perlepladetræ midt i en vintermåned havde gjort mig så glad, især fordi jeg ved, hvad deres anerkendelse betyder for børnene, og også fordi mange forældre i dag ikke giver sig tid til anerkendelsen og plads i huset til børneting og tegninger. Og her var så en familie, der midt i en flytning havde fundet deres egen kreative måde at gøre det på. Så tak for denne anerkendelse af perlepladerne og inspiration til andre måske.
Og lad mig så samtidig hylde perler og perleplader. Måske tænker forældre (især dem med piger på matriklen), om der virkelig kan være udvikling i perleplade efter perleplade? Man tror det måske ikke umiddelbart, men der er masser af øvelse i mønstre, finmotorik, fordeling, farver, koordination og allervigtigst – det er ren terapi. Det meste med perler og perleplader er så enkelt at gå til, at barnets ”pandelapper” kan få en nedkøling og sortering af dagens indtryk, samtidig med at perlerne sættes på pladen (eller snor), simpelthen fordi det er så ligetil. Ja selv processen med at sortere farver kan have en ”terapeutisk” nedkølende effekt af barnets hjerneaktivitet. Så efter en hel dag med fuld fart på i daginstitution, skole og SFO, så vil perleplader rundt omkring et bord med hyggelig stemning, give langsom ro til barnet.
Så dette indlæg var både en hyldest til en familie, der fandt en kreativ måde at bruge de mange perleplader på midt i en indflytning, og samtidig også en hyldest til perlerne.
Med to meget aktive ”perlepladepiger” blandt mine fem børnebørn, så ser mine to lamper på mit kontor ud som på foto, og jeg nyder at se på det, fordi det gør mig glad.