Kom godt fra start med den nyfødte

En kommende verdensborger er i vente. De fleste børn i Danmark er i dag nøje planlagte ønskebørn. ALT forberedes, vælges nøje ud og købes på forhånd. Det ufødte barn er i dag vores allerdyreste forbruger. Intet overlades til tilfældighederne, og det er denne omhyggelighed, der gør danske småbørnsforældre fantastiske. Men det er så samtidig også denne forberedelse, der er med til at gøre forventningerne skyhøje. Baren sættes simpelthen for højt på forhånd, hvilket gør det mindre let at føle en tilfredshed med egen formåen og indsats efter barnets fødsel. Altså er mit bedste råd, at forventningens glæde bevares på de 100 procent, mens forventningen til egen forældrerolles formåen gerne må sættes ned til 70 til 80 procent. Ikke at man skal forsøge at sjuske bevidst for at holde de 20 procent væk, men simpelthen for at gøre niveauet mere realistisk, således at man ikke føler sig som en kæmpe mislykket forældrefiasko ved mindste ”udslag” fra barnet. Sådan nogle små nyfødte spædbørn og babyer har jo altid haft bøvlede nætter og fået tænder. Barn nummer et får ”92 tænder” , mens barn nummer to ofte kun får de 20 , som er normen. Og det er så godt for forældre at have tænder at give ”skylden” ved en bøvlet nat, hellere end at give sig selv skylden, og heri ligger de 20 procent.

I de situationer, hvor alt går skævt (og det gør det jo faktisk ikke, for det er helt normale situationer), så handler det om at bevare roen samt støtte hinanden som forældre. Barnet kan mærke de små frustrationer i lokalet. Barnet kan mærke, hvis forældre synes, at det lille barn er en frygtelig besværlig opgave. Tro på dig selv som verdens bedste forælder for dit barn, også selvom barnet græder. Du vil blive en meget bedre trøster, hvis du bevarer roen. Barnet kan mærke din ro. Kig dig selv i spejlet hver aften og sig: ”Hvor er jeg en fantastisk 80 procent god forælder, selvom mit barn har haft et par grædeture i dagens løb”.

Husk at det lille barn har brug for en rolig start, selvom du har lyst til at vise hele verden, at du er blevet forælder. Barnet under 2 måneder tåler ikke så godt stærkt lys og høje lyde, og efter to måneder skal de have det langsom i små doser, tempoet afgøres af deres robusthed, men undgå at satse og eksperimentere, hellere lidt for lidt end lidt for meget. Skab en rolig ramme omkring barnet. Ikke at de skal pakkes ind i vat og bomuld, men det giver en bedre søvn, længere søvn og hurtigere dag og natrytme til barnet, hvis omdrejningspunktet for det nyfødte barn er mest muligt i hjemmet. Man falder altså bedre i søvn og sover længere, hvis man lærer det ved grenenes hvislen i haven end ved Mega centrets kunstige lys, tilbud gennem højttalerne og folk og fæ i lind strøm forbi barnets synsfelt. Altså er det en fordel at gå i fitness center uden barnet, at droppe cafe latte cafe med veninder den første tid mm. Det kommer tilbage med renters rente, hvis man giver sit lille barn en rolig start.

Undlad at lade dig forstyrre af 117 andre menneskers kloge meninger om dit barns trivsel, stol lidt mere på din egen mavefornemmelse. Bestem dig for kun at lukke to max tre ”kloge kilder” ind i dit inspirationsunivers. Det er dejligt, hvis du fra start får et super godt forhold til din sundhedsplejerske, så hun kan være den ene. Men hun kommer ikke så tit, derfor er det skønt, hvis farmor eller mormor kan være den anden, og så max en mere som kunne være en mere overordnet en af slagsen. Men pas på at især bedsteforældrene ikke overtager for meget: ”Du giver ham dårlige vaner, hvis du tager ham op, hver gang han græder”. Vel gør du ej, et spædbarn skal ikke ligge og græde. Indtil 2 måneders alderen tåler de ikke ret godt adskillelsen, men fra den alder hygger de sig med at ligge og pludre en lille stund på måske omkring 15 minutter med sig selv indimellem, hvor de bearbejder dagens indtryk indtil nu. Hvis du er i tvivl om to modsatrettede forslag, så mærk efter i dit hjerte-mavefornemmelsen, der sidder nogle hamrende gode svar. Mange småbørnsforældre bliver tvivlende i dag, fordi en masse af deres tanker om det bedste for det lille barn sætter sig i hjernen pga. de mange forslag fra syd, øst, nord og vest. Så tro på dig selv, stol på at hovedparten af alle forældre har en super stærk og brugbar forældrerolle i eget system på forhånd. Med det udgangspunkt går det super hurtigt med at lære at læse sit nyfødte barns signaler.

Husk at passe rigtig godt på hinanden i parforholdet efter det lille barns ankomst. Det er en god investering at huske hinanden, selvom hverdagen nu er udvidet med ALT hvad der hører til det at have et lille barn på matriklen. Har man viljen, kan man altid finde en stund til kys, kærtegn og sex, også selvom bøvs, bleer og bulden krop kan tappe på lysten. Sig til dig selv (flest kvinder), at disse ting skal være med i hverdagen, også selvom bunker af ugjorte ting kan hobe sig på dage, hvor barnet ikke har sovet så godt. Og husk at respekter hinanden for det, der blev nået den dag – flest mænd skal tænke dette, nogle af dem kan ikke forstå, at man ikke kan nå mere, bare fordi man har fået et lille barn. Med ønske om rigtig god fødsel og familiestart til alle vordende forældre fra Lola Jensen

Ps: Denne lille tekst har jeg skrevet til farblogger.dk men deler den også her på siden