Indslag i GO’morgen DK d. 4.1.16 Om kræsenhed

Det kan være svært at få børnene med på vognen, når flæskesteg og brun sovs skal byttes ud med salatblade og linsesuppe. Hvordan håndterer man kræsne børn, og hvordan får man børnene til at spise grønt?

Hver onsdag her i januar er jeg sammen med dejlige glade Louisa Lorang og alle hendes madopskrifter til GO kuren, som strutter af sundhed og farver.

Det kan dog være udfordrende at få børnene til at være med på alle disse nye og svære ting.

Nu kastede jeg mig ud i at prøve at vise en lille vej til, dog med noget så svært som rosenkål, vil ikke være nemt til en start.

Overskriften er jo, at der ikke findes kræsne børn, det er børn der bruger mad som konfliktstof, og de muligheder skabes af de voksne. Målet er også at lade børnene selv regulere deres appetit, og selv bestemme, hvor meget de vil spise, og hvilke ting af det på bordet, de vil smage.

Men en enkel lille snak kan dog hjælpe til at få børnene til at forstå, at det er maven, der har brug for de gode sager, men for at nå dertil, skal maden først konkurrere med ørerne:

”Hvad skal vil have til aftensmad?”

Dernæst øjnene:

”Det ser ikke lækkert ud (måske siger barnet endda ”det ser ulækkert ud” fordi det er nyt og ukendt)”

Dernæst hen under næsen:

”Hvad lugter det mon af”

Så først ind i munden til smagsløgene:

”Det har jeg aldrig smagt før, det smager mærkeligt”

Undervejs kan man sige til barnet:

”Æv siger maven, hvis maden ikke kommer forbi en af alle disse sluser…”

Hvis barnet fornemmer, at det er vigtig mad for maven, kan det være hjælpen til at komme så langt… men måske ikke lige med næsten rå rosenkål… den er for svær

Tak Louisa, fordi du lige ville hjælpe mig med et lille videoklip

Seer spørgsmål og svar

Fra GO’s Facebookside, hvor der også denne dag, blev besvaret spørgsmål
BCB: Mine piger er nu store, og de har stort set spist alt. Fra de var helt små, fik de lov til at spise med fingrene, så de kunne mærke maden. Gennem årene har jeg haft forskellige skåle stående, som de selv har kunne vælge maden fra. Ikke blandet maden, og ikke haft så meget fokus på hvad de spiste, da jeg vidste, der kun stod gode madvarer på bordet. Jeg tror på, at den madglæde vi viser som voksne, smitter også af på børnene. I mange familier er det en sur pligt at lave mad, det mener jeg afspejler sig i den mad der bliver serveret, som så går videre til vores børn.

CHC: Jeg har en mand og en søn, der ikke spiser grønsager. Min søn spiste dette, da han var lille. Nu kun gulerødder og agurk. Vi har prøvet, du skal smage lidt. Dette gav en dårlig stemning ved bordet, da han efter 30 min stadig nægtede. Vi har prøvet ikke at blande os i, hvad han spiser. Der bliver ikke lavet sær kost, men han får natmad. Han er i dag 13 år. Tænker han efter ligner hans far, men et godt råd kunne være dejligt da det piner mig.

Hej CHC: tak for tillid og for super godt spørgsmål. Mit svar er desværre, at løbet for din søns øvelse i at have et godt forhold til grønsager, er kørt. Vejen til hans forhold til grønsager gik jo igennem hans far som model. Og har den ene forælder ikke et positivt forhold til grønsager, så ryger de fleste børn gerne på hold med den forældrerollemodel… Læser andre med her, så kan jeg anbefale, tidligt som far at bestemme sig for at være med på den mad, der bliver serveret, og undlade at kommentere på rettens plus og minus for egne smagsløg. Så vil børnene i familien stille og roligt komme med på grønsagsholdet via forældrenes gode rollemodel og fordi det bare er det, der altså er på bordet…
Et bud til dig med en 13årig er at stoppe med fokus på hans manglende grønsagsindtag. Nu er han sikkert på vej ind i puberteten, og så kan denne grønsagskamp bare gå hen og blive en sur del af hans separation fra jer, hvor det mere handler om ikke at spise grønsager for at have et “støjemne” mellem ham og dig, som du holder fokus på, og han der bagved kan få fred til at forme sin egen personlighed med eller uden grønsager. Fortsæt din gode varierede kost (ønsk dig grønsager til, hvis de laver maden) som du kan stå inde for, og så må far og søn spise, hvad de vil. Godt nytår fra Lola… Ps: Og luk køkkenet kl. 19…på en positiv måde…

AJJ: Hej Lola, du fortæller her, at løbet er kørt fordi barnet er 13 år..
Jeg sidder med en på 14 måneder, som ikke spiser grønsager og næsten ikke spiser frugter. Det sker meget sjældent at han spiser et par bider, og han er helt ligeglad med at vi som forældre spiser det, eller at de andre børn i dagplejen spiser det. Hvad kan vi gøre for at få ham til at spise det? Det er ikke smagen som er problemet, da han gerne spiser smooties både købe og hjemmelavet, og med næsten alle salgs frugt og grønsager i, men ligeså snart det bliver et stykke frugt eller grønsag så kommer det lyn hurtigt ud igen, hvis han overhoved tager det i munden..

Hej AJJ: Du har masser af tid til at introducere grønsager, og netop de der færdige “madtuber” gør børnene “dovne”. Han gider ikke at tygge. Men bliver du ved med at servere det, som du synes, han bør lære at spise, og undlader at servere det, som gør dit mål mindre let, ja så “opgiver” han en dag, og begynder at spise frugt og grønt i hele stykker. Tro på det. Slap af omkring måltidet, vis ham at det er okay for dig, at han åbner sine “madsluser” i eget tempo. Godt nytår fra Lola

DL: Nu har jeg både en kæreste og hans søn, der slet ikke vil have grønt. Så skal jeg stå og lave det til mig selv, og det gider man ikke. Selv om jeg gemmer det i maden, finder de ud af det, og så spiser de ikke mere af det.

Kære DL: Tak for tillid og super dilemma. Bliv endelig ved med at spise grønsager selv, så forbliver du en god rollemodel. Undlad at snyde grønsagerne ind i maden, det bliver det kun værre af. Lad din kærestes søn hjælpe dig med madlavningen, det plejer at øge lysten. Godt nytår fra Lola

DL: Hans søn er 15 år, så det bliver nok svært få ham med i køkkenet.

Suk… så er løbet kørt, nyd i stedet alt det, der er gået godt, og måske er han heldig at forelske sig i en, der er vild med grønt 🙂 Godt nytår fra Lola

MG: Hvor langt skal “kampen” køre? Hvis barnet nægter og græder, er det så kampen værd, og for hvis skyld skal det ende i gråd og uvenskab?

RTH: Et godt råd: hvis du f. eks serverer både kød, kartofler og flere slags grøntsager (bare et eksempel), så send maden rundt og lad dit barn vælge, selvom det kun er 1 ting, der bliver valgt. Snak ikke om det, ignorer hvad der bliver valgt, selvom der ikke bliver valgt noget. Tal om alt muligt andet ( ros måske maden sammen med din mand, med uden at tage barnet med i samtalen). Hvis barnet går sulten i seng, klarer han/hun det nok. Gentag det hver dag. Pludselig bliver der valgt noget, da barnet ikke bliver hørt eller skaber opmærksomhed omkring sin kræsenhed. Held og lykke

Kære MG: Jeg fik svaret i TV; og suppleret med RTH´s ord kan det ikke gøres bedre. Godt nytår fra Lola

SC: Lad være med at blande tingene sammen. Læg hver fødevare for sig. Hav både kogte (eller stegte) og rå grøntsager, så skal noget af det nok glide ned. Sørg for der er noget sikker mad og lidt udfordringer hver dag.
Bed barnet om at smage en lille bid, ikke presse, bare smage. Ros maden selv og tal om hvad I spiser. Det gør barnet nysgerrigt.
PS: Når voksne rynker på næsen og siger ‘ad’ til grøntsager og sunde ting, hvordan skulle børnene så vide anderledes. Det kræver tilvænning og ind med det helt fra starten

DC: Mine 2 børn er ikke kræsne, de har altid spist alt. Især grøntsager er et hit, og skal en af ungerne bestemme maden, er det altid med bønner, rosenkål eller broccoli til.
Måske er det fordi, at mine børn blev madet med grøntsagsmos siden de kunne spise “fast” mad.
Man gør sig selv en tjeneste, hvis man lader dem smage på alt fra små af

CEJ: Det eneste mine børn ikke spiser pt er grønlangkål .. og det kan jeg da leve med 🙂 men ellers tripper min datter ved siden af mig, bare når jeg skræller kartofler for at spise dem rå .. her skal vi have maven til at sige om den kan lide det, og det har hjulpet meget 🙂 deres maver kan godt lide alt… kan godt være øjne ikke kan 🙂

CEJ: Ret god ide det med maven… godt nytår fra Lola

HLB: Jeg har en søn på nu 8 1/2 år. Han spiste rosenkål og syltede agurker, da han var 2 år. Han har aldrig været kræsen, og har aldrig fået andet mad end det jeg får. Han blev lige pludselig kræsen fra han var 7 til 8 år, nu er han vendt tilbage til sit gamle spise mønster. Er det normalt, at børn på den alder kan blive så kræsne lige pludselig ?? og kan han få sådanne perioder igen jo ældre han bliver ??

Kære HLB: Ja det er helt almindeligt med perioder, men hans alder nu gør, at han burde være forbi. Kun lige hvis hans bedste ven i puberteten har sin madkultur et andet sted fx fastfood, så kan han rives med i en ny dille. Men hold fast i den gode madstil og også en madpakke, også selvom den fx i 6. klasse kommer med hjem næsten urørt… han kommer igen i fx 8. klasse, hvis den stadig er med hver dag. Godt nytår fra Lola

Heidi Laura Bramsen Tak for svar

KDR: Hejsa. Jeg har to piger på 6-10 år og en dreng på 15 mdr. Hvordan får jeg de store til at spise det, vi voksne gør? Især til aften. Jeg står tit og laver to retter, så jeg ved de får noget mad.
Min søn på 15 måneder er meget småt spisende, og sidder selv med maden, men lynhurtigt mister han interessen og smider det på gulvet.
Kan du hjælpe mig med råd
Hej KDR: Med de store, så er der det mad, der er… du bør kun lave en ret, og de må spise, når maden på bordet er noget de kan lide, og springe over når de ikke kan. Der bør være en lille ting, fx fad med rugbrød, nogle skåle med tomatbåde og gulerodsstænger, hvis I fx skal have grønsagstærte. De kan også få en ugentlig maddag hver. Med den lille, så læg kun lidt mad foran ham, og lad ham spise det han kan og vil. Undlad fokus og pres på hans madindtag… smider han på gulvet, så giv det to chancer ved blot at tage det op igen, og sig så velbekomme. Undlad at blive negativ over det, for det holder blot hans fokus på den negative adfærd. Håber du kan bruge noget i mit svar. Godt nytår fra Lola
KDR: Tak for svar! Det vil jeg gøre brug af godt nytår

KA: Jeg har et spørgsmål, som ikke handler om mad…men om middagslur! Som du, Lola, lige sagde så måler mødre vores succes i, hvordan barnet spiser og sover:-)
Min søn på 2 år er vokset ud af barnevognen, men overgangen fra barnevogn til middagslur i sengen er blevet en udfordring! Han kan ikke finde roen i sin seng til middag og vi kæmper en kamp for at få han til at sove. Flere gange må vi opgive, selvom han nemt kan sove 2,5 time, når han endelig falder i søvn, så han må jo have brug for sin middagslur.

Hej KA: Tak for tillid, og det er en klassiker. Hvis det ikke er en ekstrem lille barnevogn, eller en ekstrem stor dreng, så lad ham endelig ligge i barnevognen, til han begynder at stå af på middagsluren. Du kan evt. købe en stor gammel brugt billig barnevogn til den sidste tid. Lur ude er nemmere end lur inde for den alder. Godt nytår fra Lola

TR: Har aldrig haft det problem med min søn, at han ikke gider at smage på maden. Heldigvis. Det værste man kan gøre er at tvinge børn og skælde dem ud, det gør det kun værre og barnet bliver mere stædig.

HMS: Ville heller ikke selv spise linsesuppe 😜 Kunne finde noget sundt der smager bedre

Kære HMS: Ja linsesuppe er rigtig svær mad for børn… de bør præsenteres for det som forældre finder egnet og sundt, og er det linsesuppe, bør der være andre ting at vælge fx grøntstænger og rugbrød.

LJ: Kræsne børn kender jeg til. Hvordan får man børn på 12-15 år til at spise andet end pasta og rugbrødsmadder ?

Kære LJ: Tak for din tillid. Det er lidt i 12. time du opererer… de gode vaner skal ind noget tidligere. Jeg kan anbefale, at du bare har det i huset, som du synes, de skal spise. Altså køber du kun pasta til en gang om ugen, de andre dage må de spise det, som du sætter på bordet, med tanke på, at der er en lille ting på bordet, som de kan lide (selvfølgelig ikke bare pasta hver dag…) og så må de spise det der er, uden snak, uden blik uden noget som helst… og så må du håbe… godt nytår fra Lola

LJ: Tak for svaret Lola
Jeg vil følge dit gode råd og håbe på, at de begynder at spise mere varieret.
Godt nytår til dig

KAS: Vores søn på 2 år får serveret det, vi spiser og varieret og forskelligt. Men han vil kun have frikadeller. Er der ikke frikadeller, spiser han ikke rigtig noget. Er det bare en periode, eller skal vi presse ham til andet?

Kære KAS: Jeg håber, at Louisa og jeg fik givet et brugbart svar på TV. Godt nytår fra Lola

AKL: Og hvad gør vi så ved de kræsne voksne? 😊

Kære AKL: Ja de er en udfordring, for de smitter børnene… Godt nytår fra Lola

ER: Hej Lola. Tak for rigtig mange gode råd, og kontante beskeder. Her er mit dilemma: Dreng, 6 år. Spiser kun 4-5 forskellige ting ( primært pasta, ris, remoulade og ketchup). Har været hos diætist, som foreslog at han selv øser det op han vil have af serveringen. Når han beder om mere, får han beskeden, at så skal han også smage noget af det andet på bordet. Så vil han pludselig ikke have mere. I går fik han fx. en halv kartoffel. Det har fjernet de mange konflikter fra måltidet, men intet ændret i hvor meget han gider spise eller smage på – der er gået et par måneder nu. Vi har fjernet fokus fra maden som anbefalet. Hvad kan vi ellers gøre? Når der intet er som han vil spise, må han enten undvære eller få et stykke rugbrød med smør. Når han smager nyt, er han ofte ved at kaste op. Som om konsistens eller smag giver ham kvalme. Han får udløst brækrefleksen ofte – og det er IKKE et spil for galleriet.

Hej ER: Hvis I lader fx fredag være hans maddag med pasta og ketchup, eller ris og ketchup eller remoulade og pommes frittes, så får I de 6 andre dage noget helt andet. I kan dog sagtens lave en ret med ris den uge, hvor I får pasta fredag og omvendt, men ikke med ketchup til, det er kun om fredagen. Så spiser I noget sundt til pommes frites og remoulade om fredagen fx fiskefilet. Sådan viser I, at han totalt styrer fredagen (eller en anden dag, det er bare fordi fredag jo alligevel er spoleret lidt af slikaften, så giv den gas den dag). De seks andre dage kan han få det, der står på bordet, og intet andet. Og snak endelig ikke om det. Lad endelig være at presse ham til at smage. Men han bør sidde med ved måltidet ca. 15 minutter, fordi I gerne vil snakke med ham og han kan øve at holde bordskik. Måske siger han: “Jamen så får jeg jo ikke noget mad, når der ikke er noget jeg kan lide”. Til det svarer I roligt: “Du får da morgenmad”. Seks sunde grundmåltider om dagen er rammen, og han styrer fredagen. Og imellem de seks grundmåltider kan man altid ønske gulerod eller agurk. Håber du kan bruge det. Godt nytår fra Lola

PS: Børn er ikke kræsne, de prøver bare mulighederne… og mulighederne udstikker de voksne…