Om børn og høflighed

Høflighed
Når man er hjemme på egen matrikel, så måler mange forældre, især mødre, sig selv på om man er en succesfuld forælder (suk, det kan kun give frustrationer) i forhold til hvor meget barnet spiser og hvor godt barnet sover. Men netop for meget fokus på områderne har det med at skabe unødige konflikter og frustrationer på emnerne.
På udebane (og ved gæster i hjemmet) føler forældre så mere, at det er barnets evne til høflighed, der afgør om forældrerollen er lykkedes. Derfor kommer der alt for mange ”husk nu at sige pænt tak” – ”hvad skal man huske at sige?” – ”hvad mangler jeg lige at høre?” – ”kan du gå hen og sige pænt tak” – ”husk at sige tak for mad” – ”hvad siger man så nu?” osv. osv., og dette også sagt til ganske små børn, som slet ikke har hjernekapacitet til at rumme disse elementer. Jo alt kan jo læres, hvis den voksne er skrap nok, men det bliver så en læring netop pga. en skrap voksen, og ikke en indlært forståelse for høflighedens muligheder.
Barnet vil ved ordene ”hvad skal du huske at sige”, rode rundt i hjernen efter et brugbart svar (især drengene), og måske kommer der et ”undskyld”, hvor der skulle være kommet et ”tak”. Måske kommer der et ”be` om” (som mange voksne i øvrigt ikke siger), hvor der skulle være kommet et ”tak for mad” osv. osv.
Det enkelte barn har jo kun 100 procent plads på harddisken, og det er forældre, der har hovedansvaret for, hvad disse ram skal bruges til. Og når man nu ved, hvor meget små børn også skal lære, hvorfor så spilde en masse ram, og gøre det før deres hjerne er klar, når barnet også kan lære det blot via forældres gode eksempel? Den enkelte forælder bestemmer selv via egen rollemodel, hvilken høflighed barnet skal lære, og har barnet intet suget til sig herfra i ca. 6års alderen (flest drenge, deres hjerne prioriterer andre emner som vigtigere at lære), så kan man sige umiddelbart før der kommer gæster: ”Husk at det gør folk glade, når de giver en gave, hvis de får et tak, når pakken er pakket op”. Her er et videoklip med yderligere inspiration, ligesom bogen ”Den store far, mor og børn” også uddyber det. Der findes flere videoer om høflighed i mit forum.