Facebook indslag d. 6. nov. 19 om redigering af billeder

Dagens indslag i GO morgen Danmark handlede om børnehave- og skolefotos, som om kort tid ligger som julegaver under juletræet. Alle har retten til egen mening, ingen behøver at være enig med mig, men jeg kan anbefale autentiske billeder, barnet i nuet uden filter og uden retourchering, og jeg er så heldig, at mine børn og svigerbørn som en selvfølge, også finder de ægte billeder, det ærlige look, som det rigtige billeder. Det er okay lige at tørre leverpostejen af barnets mundvig, men det er det.

Alle forældre ønsker at give barnet et stærkt selvværd, men den mulighed bliver sat på en prøve, hvis man med for meget stress om morgenen højlydt pakker hjemme, hårbøjle, flæsebluse, halskæde, børste, creme til den tørre vinterhud… gennemgår fotopåklædningen med barnet på vej hen til børnehaven “sig til personalet at…” … afleverer barnet med pose og intro “der ligger… husk lige… hent lige lillebror i vuggestuen til et fællesfoto… måske Mynte kan være den første, for så er lillebror mest frisk…”

… Og alt dette ekstra presser det i forvejen pressede personale så meget, at flere institutioner har opgivet at stå for fotograferingen, og har overdraget institutionens nøgler til forældrerådet, så de kan stå for opgaven i weekenden, hvor forældre så selv kan klare pynt og påklædning…

Når billederne så lander i indbakken, bliver de i mange familier uden filter højlydt kommenteret af moderen “ej prøv lige at se, ej det kan fotografen ikke være bekendt, hendes øjne ser jo alt for trætte ud på det der, hvor munden ellers er god, og omvendt er øjnene gode der, men der er smilet ikke så godt. Jeg skriver lige og spørger fotografen, om han kan flytte de øjne over på det billede…”

Fireårige Mynte lytter med, og kommer til at føle sig forkert. Når hun bliver ca. 9år, står hun selv med ved computeren, og ønsker forandringerne.

Når et barn rammer puberteten, vil der altid være lidt utilfredshed med udseendet, sådan har det altid været. Unge med krøller ønsker glat hår og omvendt. Lyshårede ønsker mørkt hår og omvendt, måske samlet ca. 20 procent utilfredshed. Men Mynte vil måske ramme puberteten med et mindre selvværd og max utilfredshed med sit udseende, bygget op igennem fokus på det perfekte look via rettelser på børnehave- og skolefotos (og YouTube og Instagram).

Og så er der lige en anden ting i det her. Foto fra barndommen er så dejlig dokumentation af barndommen og forståelse af egen personlighed idag. Hvem var jeg, hvem var min familie, hvor boede jeg, hvad var rammen i mit miljø mm.?

I min barndom blev der taget få og meget velovervejede billeder, for det var dyrt. Jeg har billederne i få fotoalbum. Idag tager mange forældre flere tusind billeder af børnene hvert år, men de ligger i skyen.

Mit budskab i dette opslag er sendt på vegne af børnene, som ønsker sig at se tilbage på få men velbeskrivende autentiske ufiltrerede billeder gemt i en lille fotobog, det bliver en skattekiste for barnet som voksen. Min generation taler af erfaring omkring dette, og de der har mistet billederne fx ved skilsmisse eller brand, ved hvor stort et tab det er. Så gem, gem, gem men kun de autentiske, så barnet kan få og kende det ærlige billede af sig selv samt genkende de personlige træk som voksen.

Bedste hilsner fra Lola

Ps. Til alle, der har adopteret eller måske tager over fra forældrene i plejefamilie, døgninstitution mm., tag billeder fra en start og fortsæt hele barnets opvækst, og lad barnet få det med til voksenlivet. Jeg ved som familievejleder, hvor meget de billeder kommer til at betyde for barnet, når puslebrikkerne i forståelse af sig selv, skal sættes på plads

Du kan finde indlægget på min Facebook side her, og læse debatten