Er vores høflighedsnormer/regler ved at glide ud?

HATTEN AF FOR KIRKEN: I forgårs var mit 6årige barnebarn og jeg i Roskilde Domkirke, hvor vi skulle hjælpe kirketjenerne med at finde frem til, hvad tyven havde stjålet i kirken, og hvem tyven kunne være. Vi klarede det, og den yngste deltager fik derfor diplom af politimesteren for den gode hjælp. Så hatten af for en god oplevelse i kirken, hvor tyvejagten var krydret med fortælling om konger og dronninger med mere.

HATTEN(huen/kasketten) AF I KIRKEN: Lige før tyvejagten startede, kom en kirketjener med to 8årige drenge, som gerne ville være med. Hun anviste dem en plads på gulvet sammen med de andre børn, og da de sad ned, tog hun beslutsomt huerne af begge drenge, og lagde dem i deres skød (flere af de andre børn havde huer eller kasket på). Jeg trak på smilebåndet, det var tydeligt, at kirketjeneren ønskede, at den gamle høflighedsregel om at tage hovebeklædning af indendørs, blev respekteret. For få år siden drømte ingen om at have kasket, hat eller hue på indendørs (undtaget var damers fine hatte, for de var en del af pynten, undtaget var også religiøs hovedbeklædning). Idet man trådte over dørtærsklen, så røg hue, kasket og hat ned i hånden.

Jeg kom sådan til at tænke, at denne lille høflighedsregel, der viser respekt for værten… i det her tilfælde kirken… ligeså stille er ved at glide ud, ligesom så meget andet høflighed vi for få år tog som en selvfølge.

Jeg ønsker med dette lille opslag at skabe en debat:
1. Hvilke andre høflighedsnormer/-regler er ved at glide ud?
2. Har det en konsekvens for fællesskabet, hvis de glider ud af vores normsæt?
3. Betyder det noget for fremtiden… betyder de overhovedet noget vigtigt… kan de erstattes af nye og måske mere tidssvarende normer?

Det kunne være så interessant med små episoder hvor høflighed gjorde en forskel, hvor manglende høflighed gjorde en forskel. Det kunne være interessant at få et overblik over høflighedsregler på vej til bedring/på stand by/på retur fx “holde døren for folk bagved”, holde pladsen i køen/køkultur mm.
Jeg håber, at der er nogen der vil være med i debatten inde i mit forum under Lolas skriv. Bedste hilsner fra Lola